Copyright © Motoradventures-costabrava. All rights reserved.


Spanje, gemaakt voor motorrijders
Spanje is een motorrijdersparadijs. Er zijn bijna net zo veel bergketens als steden, en ze zijn allemaal verschillend.

Spanje is anders dan de rest van Europa: 

Spanje is ook: lekker eten en wijn, steden met oude kastelen, kloosters en kerken, herinneringen aan Kelten, Romeinen, Moorse koningen en architecten, en aan katholieke heersers, trotse mensen die erg Spaans zijn in de ogen van buitenstaanders, en die enorm verschillen van de Spanjaarden in het volgende dorp, volgens henzelf.


Verkeersregels

Maximaal 40 kilometer per uur
Maximum snelheid
Als er geen borden staan die iets anders aangeven zijn de maximum snelheden:

->  50 km/h in de bebouwde kom,

->  buiten de bebouwde kom en buiten de snelweg of autoweg: 90 km/h of als aangegeven; kan variëren tussen de 60 en 100 km/h,

->  Op autovia's (autowegen) 80-140 km/h (wordt aangegeven), en

->  120 km/h op autopista's (snelwegen).

Alcohol
Het maximum promillage is 0.05 (ongeveer twee glazen of wijn of bier).

In bars en restaurants zie je vaak flessen en glazen op verlaten tafels staan die half vol zijn. Spanjaarden houden van drank bij het eten, maar veel van hen kunnen heel goed maat houden, en ze drinken daarom ook niet perse een fles leeg omdat ze hem nou eenmaal betaald hebben.

Probeer heel eerlijk tegenover jezelf te zijn voor je beslist om, net als zoveel Spanjaarden, te drinken voor je op de motor stapt: misschien is het beter om te beslissen dat maat houden dan wel erg moeilijk wordt, en dat je dus beter van de alcohol af kunt blijven voor je gaat rijden.

Reflectie vest
De Spaanse wet zegt dat je een reflectievest bij je hoort te hebben, om in een noodgeval te kunnen gebruiken.

Wij zijn dat tot nu toe altijd vergeten, en zijn daar nooit door in de problemen gekomen, maar het is waarschijnlijk toch een goed idee om zo'n vest bij je te hebben.

Kinderen
In principe mag je geen kinderen onder de 12 achterop je motor vervoeren. Het is mogelijk om er een speciale vergunning voor te krijgen, maar ik ken de details daarvan niet: als je van plan bent een jonger kind mee te nemen, neem dan contact op met het Spaans Verkeersbureau outbound link.